Произведение «Глава 3: Тамара» (страница 14 из 18)
Тип: Произведение
Раздел: Эссе и статьи
Тематика: История и политика
Автор:
Читатели: 3386 +6
Дата:

Глава 3: Тамара

помазывая елеем ей лоб и грудь, добавил: «во исцеление души и тела»; помазывая уши –  «в слышание веры»; руки – со словами: «Руце Твои сотвористе мя, и создасте мя»; ноги – «во еже ходити ей по стопам заповедей Твоих».  
Священник также помазал и остальных девочек.
    Девочки подошли к купели с освященной водой с западной стороны. Священник подошел к Марии, взял ее за голову правой рукой и, глядя на восток, трижды окунул ее в воду  по самый пояс со словами: «Крещается раба Божия Мария, во имя Отца, аминь. И Сына, аминь. И Святаго Духа, аминь».
    После Крещения всех девочек священник умыл руки, поя со всеми радостный Псалом 31, как продолжение и расширение торжественного «Аминь»: «Блажени, ихже оставишася беззакония, и ихже прикрышася греси. Блажен муж, емуже не вменит Господь грехи, ниже есть во устех его лесть. Яко умолчах, обетшаша кости моя, от еже звати ми весь день. Яко день и нощь отяготе на мне рука Твоя, возвратихся на страсть, егда унзе ми терн. Беззаконие мое познах, и греха моего не покрых: рех, исповем на мя беззаконие мое Гсподеви, и Ты оставил еси нечестие сердца моего. За то помолится к Тебе всяк преподобный во время благопотребно: обаче в потопе вод многих к нему не приближатся. Ты еси приближище мое от скорби обдержащия мя: радосте моя, ибави мя от обышедших мя. Вразумлю тя, и наставлю тя на путь сей, воньже пойдеши, утвержу на тя очи мои. Не судите яко конь и меск, имже несть разума: броздами и уздою челюсти их востягнеши, не приближающихся к тебе. Многи раны, грешному, уповающаго же на Господа милость обыдет.  Веселитеся о Господе, и радуйтеся праведнии, и хвалитеся вси правии сердцем».
После того как был пропет три раза подряд Псалом 31, священник подал каждой девочке белые покрывала со словами: «Облачается раба Божия Мария…, Тамара…, Лариса…, Екатерина…, Алла…, Ангелина в ризу правды, во имя Отца, и Сына, и Святаго Духа, аминь».
    Подруги девочек – Елена и Евгения, помогали им хорошо закутаться в покрывала.    
    Пропели тропарь: «Ризу мне подаждь светлу, одеяйся светом яко ризою, многомилостиве Христе Боже наш».
    Священник возложил на каждую из девочек по Крестику и сказал им:
-    Крестик на шее наглядно напоминает вам Христа Спасителя и отличает вас от некрещеного, ибо сказал Христос: «Кто хочет идти за Мною, отвергнись себя, и возьми крест свой, и следуй за Мною» 1.
    После облачения крестившихся в белую одежду, священник прочитал краткую молитву:
«Благословен еси, Господи Боже Вседержителю, источниче благих, солнце правды,

1. (Мк. 8, 34).
возсиявый сущим во тьме свет спасения, явлением единароднаго Твоего Сына, и Бога нашего: и даровавый нам недостойным Блаженное очищение во святей воде, и
Божественное освящение в животворящем помазании: Иже и ныне благоволивый паки родити рабу Твою  новопросвещенную водою и Духом, вольных и невольных грехов оставление тому даровавый. Сам Владыко Всецарю благоутробне, даруй тому и печать дара Святаго и всесильнаго, и покланяемого Твоего Духа, и причащение Святаго Тела и Честныя Крове Христа Твоего. Сохрани ея в Твоем ощущении, утверди в Православной вере, избави от лукаваго, и всех начинаний ея: и спасительным Твоим страхом в чистоте и правде душу ея соблюди, да во всяком деле слове благоугождаяй Тебе, дщерь и наследница будет Небеснаго Твоего Царствия.
Яко Ты еси Бог наш, Бог еже миловати с спасити: и Тебе славу возсылаем, Отцу, и Сыну, и Святому Духу, ныне и присно, и во веки веков, аминь».
    Обмакнув кисточку в сосуд со Святым миром, священник подошел к Марии и
крестообразно помазал ей лоб, глаза, ноздри, уста, уши, грудь, руки и ноги, и при каждом помазании возглашал: «Печать дара Духа Святаго. Аминь».    «Аминь» вместе со священником произносила и Мария. То же священник проделал, помазывая миром, и с остальными девочками.  
    После помазания Святым миром девочки с зажженными свечами, вслед за священником, три раза обошли вокруг купели с пением стиха из Послания апостола Павла к Галатам:
«Елицы во Христа крестистеся, во Христа облекостеся. Аллилуиа» 1.
    Настало время чтения Апостола. Священник  запел Псалом: «Господь просвещение мое и Спаситель: кого убоюся; где защититель живота моего, от кого устрашуся;»2.
   Затем священник прочитал из шестой главы Послание апостола Павла к Римлянам: «Братие, елицы во Христа Иисуса крестихомся, в смерть Его крестихомся. Спогребохомся убо Ему крещением в смерть: да якоже воста Христос от мертвых славою очею, тако и мы во обновлении жизни ходити начнем. Аще бо сообразни выхом подобию смерти Его, то и Воскресению будем: Сие ведяще, яко ветхий наш человек с Ним распятся, да упразднится тело греховное, яко ктому не работати нам греху. Умерый бо оправдися от греха. Аще ли умрохом со Христом, веруем, яко и живи будем с Ним: Ведяще, яко Христос воста от мертвых, ктому уже не умирает, смерть Ему ктому не овладевает. Еже бо умре, греху умре единою: а еже живет, Богови живет. Такоже и вы помышляете себе мертвым убо быти греху, живым же Богови, о  Христе Иисусе Господе нашем»3.
Священник: «Мир ти».
Диакон: «Премудрость, вонмем».  
Хор: «Аллилуиа».
Диакон: «Премудрость, прости услышим Святаго Евангелия».
Священник: «От Матфея Святаго Евангелия чтение».
Диакон: «Вонмем».
Священник: «Во время Оно, еднииниадесять ученицы идоша в Галилею, в гору, аможе повеле им Иисус: И видевше Его,  поклонишася Ему: Ови же усумнишеся. И приступль Иисус рече им, глаголя: дадеся Ми всяка власть на небеси и на земли. Шедшее научите вся языки, крестящее их во имя Отца, и Сына, и Святаго Духа: Учаще их блюсти вся, елика заповедах вам; и се Аз с вами есмь во вся дни, до скончания века, аминь» 4.  
Диакон: «Помилуй нас, Боже, по велицей милости Твоей, молим Ти ся, услыши и помилуй».
Хор: «Господи, помилуй».
Диакон: «Еще молимся о Великом Господине и Отце нашем Святейшем Патриархе Алексии, и Преосвященнейшем Архиепископе Николае, и  о всей во Христе братии нашей».

1. (Гал. 3, 27). 2. (Пс. 26, 1). 3. (Рим. 6, 3 – 11). 4. (Мф. 28, 16 – 20).
Хор: «Господи, помилуй».
Диакон: «Еще молимся о Богохранимей стране нашей, властех и воинстве ея, да тихое и
безмолвное житие поживем во всяком благочестии и чистоте».
Хор: «Господи, помилуй».
Диакон: «Еще молимся о новопросвещенных рабах Божиих Марии, Тамаре, Ларисе, Екатерине, Алле, Ангелине о еже сохранену быти им в вере чистаго исповедания, во всяком благочестии же и исполнении заповедей Христовых, во вся дни живота их.
    Яко милостив и человеколюбец Бог еси, и Тебе славу возсылаем,  Отцу, и Сыну, и Святому Духу, ныне и присно, и во веки веков».  
Хор: «Аминь».
Священник: «Слава Тебе, Христе Боже, упование наше, слава Тебе».
Диакон: «Слава Отцу и Сыну и Святому Духу, и ныне, и присно, и во веки веков. Аминь».
Хор: «Господи, помилуй. Господи, помилуй. Господи, помилуй».
Диакон: «Благослови».
Священник произнес отпуст: «Воскресый из мертвых, Христос, истинный Бог наш, молитвами Пречистыя Своея Матере, святых славных и всехвальных апостол,  иже во святых отца нашего Иоанна, архиепископа Константиня града Златоустаго и святаго пророка Илии, святых и праведных Богоотец Иоакима и Анны и всех святых, помилует и спасет нас, яко благ и человеколюбец».  
Диакон: «Господу помолимся».
Хор: «Господи, помилуй».
Священник: «Избавление грехов Святым Крещением рабе Твоей даровавый и жизнь паки рождения ей подавый: Сам Владыко Господи, просвещение лица Твоего в сердце ея озаряти выну благоволи, щит веры ея не наветован от врагов соблюди: нетления Одежду, еюже одеяся, нескверну в ней и неблазнену сохрани, нерушиму в ней духовную печать благодатию Твоею соблюдая, милостив ейже и нам бывая, по множеству щедрот Твоих.
    Яко благословися, и прославися Пречистое и Великолепное имя Твое, Отца, и Сына, и Святаго Духа, ныне и присно, и во веки веков, аминь».
Диакон: «Господу помолимся».
Хор: «Господи, помилуй».
Священник: «Владыко Господи наш, купелию небесное восияние крещаемым подаваяй, паки родивый рабу Твою новопросвещенную водою и Духом, и вольных и невольных грехов оставление тому даровавый, возложи на нея руку Твою державную и сохрани ея в силе Твоея благости, некрадомо обручение сохрани и сподоби ея в жизнь вечную в Твое благоугождение.
    Яко Ты еси освящение наше, и Тебе славу возсылаем, Отцу, и Сыну, и Святому Духу, ныне и присно, и во веки веков».
Хор: «Аминь».
Священник осенил всех крестным знамением: «Мир всем».
Хор: «И духови Твоему».
Священник: «Главы ваша Господеви приклоните».
Хор: «Тебе, Господи».  
Священник: «Одеявшаяся в Тя Христа и Бога нашего, Тебе подклони с нами свою главу, егоже сохрани непобедима подвижника пребыти на всуе вражду носящих на нея н на ны, Твоим же нетленным венцем даже до конца победители вся покажи. Яко Твое есть еже миловати и спасати, и Тебе славу возсылаем со Безначальным Твоим Отцем, и Пресвятым, и Благим, и Животворящим Твоим Духом, ныне и присно, и во веки веков».
Хор: «Аминь».
    Девочки сняли с себя белые покрывала и остались стоять в крестильных рубашках.    
    Священник начал окроплять каждую освященной водой, говоря им: «Оправдалася еси. Просветилася еси. Освятилася еси. Омылася еси именем Господа нашего Иисуса Христа и Духом Бога нашего, аминь». Потом взял губку, обмакнул ее в купель и омыл ею те места на теле у девочек, которые помазывал Святым миром, произнося: «Крестилася еси. Просветилася еси. Миропомазалася еси. Освятилася еси. Омылася еси во имя Отца, и Сына, и Святаго Духа, аминь».  
Диакон: «Господу помолимся».
Хор: «Господи, помилуй».
Священник: «Владыко Господи Боже наш, иже образом Твоим почтивый человека, от души словесныя и тела благолепнаго устроивый его: яко да тело служит словесной души: главу убо на высочайших положивый, и в ней множайшия чувств водрузивый незапинащия друг другу: власы же главу покрыл еси, по еже не вреждатися преложеньми воздушными, и вся уды ея потребно насадивый, да всеми благодарит Тя Изряднохудожника. Сам Владыко сосудом избрания Твоего Павлом апостолом заповедабый нам, вся в славу Твою творити пришедшия рабы Твоея Марии, Тамары, Ларисы, Екатерины, Аллы, Ангелины начаток сотворити стрищи власы главы своея, благослови вкупе с его восприемником: и даждь им всем поучатися в Законе Твоем, благоугоднаяТебе деяти.
   Яко милостив и человеколюбец Бог еси, и Тебе славу возсылаем  Отцу, и Сыну, и Святому Духу, ныне и присно, и во веки веков».
Хор: «Аминь».
    Священник взял ножницы; подошел к девочкам и стал состригать крестообразно прядки волос с их голов в четырех местах: на затылке, у лба, с правой и левой стороны головы, произнося слова: «Постригается раба Божия Мария…, Тамара…, Лариса…, Екатерина…, Алла…, Ангелина во имя Отца и Сына и Святаго Духа».
Хор: «Аминь».
    Священник слепил шесть комочков из воска вместе с отстриженными волосами и опустил их в купель.
Диакон: «Помилуй нас, Боже, по велицей милости Твоей, молим Ти ся, услыши и помилуй».
Хор: «Господи, помилуй».
Диакон: «Еще молимся о Великом Господине и Отце нашем Святейшем Патриархе Алексии, и Преосвященнейшем Архиепископе Николае, и  о всей во Христе братии нашей».
Хор: «Господи, помилуй».
Диакон: «Еще молимся о милости, жизни, мире, здравии, и о спасении рабов Божия новопросвещенныя Марии, Тамары, Ларисы, Екатерины, Аллы,

Реклама
Книга автора
Приключения Прохора и Лены - В лучшей из Магических Вселенных! 
 Автор: Ашер Нонин
Реклама