народный поэт Беларуси Янка Купала
Явар і каліна
Песняй вясны лебядзінаю,
Скінуўшы зімнія чары,
Шэпчуцца явар з калінаю
Ў сумнай даліне над ярам.
Лісцікі зеленяй хваляцца
Небу панятлівай мовай:
Росамі мыюцца раніцай,
Песцяцца сонцам паўднёвым.
Захадам модлы пакорныя
З маткай-зямлёй адпраўляюць;
Тайна у ночаньку чорную
Месяца, зор выглядаюць.
Слухаюць смехаў русалчыных,
Лопату крылляў начніцы,
Ветру павеваў ап'янчаных,
Плюскату шклістай крыніцы.
Чуецца музыка дзіўная
Ў повесцях сонных імшараў...
Цешыцца явар з калінаю,
Скінуўшы зімнія чары.
1910
песней Весны лебединою,
сбросили зимние чары,
шепчутся явор с калиною
в грустной долине над яром
листья сплетаются косами
нежными словно словами
души их чистые росами
в небе прольются над нами
чудятся девичьи очи
в дивном закате багряном
тайною чёрною ночью,
звёзды с Луною гуляют
в озере пела русалка,
птица ночная кричала
станет так грустно и жалко,
что не смогли мы сначала
слышится музыка дивная,
будто последний подарок,
тешатся явор с калиною
скинули зимние чары..
|